Научиха маймуни да разпознават написани думи

Павиани различават дори думи, чийто начин на писане е сходен
13 апр 2012 17:40,
70
Научиха маймуни да разпознават написани думи

Нужно ли е да можеш да говориш, за да се научиш да четеш? Не, отговарят изследователи от френския град Марсилия въз основа на експеримент, при който научили павиани да разпознават написани думи, предаде AFP.

3-годишният Дан - най-добрият "ученик" сред 6-те маймуни, участвали в експеримента - се научил да разпознава правилно 308 от 1000 написани думи, които му били представени за месец и половина.

В заграждение с площ 700 кв.м павианите от породата Papio papio от Гвинея имали свободен и непрестанен достъп до малки бунгала, в които били монтирани тактилни дисплеи. Върху тях бързо се редували четирибуквени думи на английски език.

Приматите трябвало да натиснат върху означение с овална форма, ако думата е написана правилно, и върху друго с кръст в случай, че е допусната правописна грешка. След всеки верен отговор получавали зърно жито като награда.

Между 43 000 и над 56 000 опита били извършени с всяка маймуна. За няколко дни павиаините се научиха да различават думи, чийто начин на изписване е сходен, заявиха Джонатан Грейнджър и Жоел Фаго от Лабораторията по когнитивна психология в Марсилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: маймуничетене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
От кога в Парламента започнаха да правят начални образователни курсове?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък се замислих до колко са интелигентни маймуните и дали не са с едно стъпало напред като по напреднал и интелигентен вид от някои наши *** сънародници.
59
1
 
3
 
! Отговори
от 63 до марто преди 11 години
marto,явно не знаеш,че при *** също имаше бедни и богати. Разликата е в това,че тогава не мизерствахме и не се ограничавахме както сега. Бензина и нафтата не бяха по 2,70; не чакахме заплатите си по 3 месеца закъснение; имаше достатъчно за всички...А сега освен мизерия и ограничения и скокове в цените какво друго има ?
58
3
 
1
 
! Отговори
marto преди 11 години
Ei, 64, kato biaha KOMUNIAGITE, samo da utochnia, prosto vsichki biaha bedni ednakvo...
57
1
 
2
 
! Отговори
да ви питам нещо... преди 11 години
Чета ви коментарите и се чудя:КАТО СИ ГО ЗНАЕТЕ КАКЪВ Е И КОЛКО СТРУВА, ЗАЩО СИ ГО ИЗБРАХТЕ?!Или ви харесва да ви е трудно, защото така е по-интересно и времето лети неусетно когато си до уши в проблемите, а и по-добре някой друг да е виновен ?!Плюете ***, ама като те бяха на власт не мизерствахте толкова, нали?НЕ КРИЗАТА Е ВИНОВНА ЗА МИЗЕРИЯТА, а кризисното управление и 'прибързаните' решения...Искате примери ли? Само си включете телевизора и погледайте новините...
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм ... тия павиани изглежда са по-образовани от ***!
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
първата дума която научили била еврейска( демокрация) ,защото в държави с такава демокрация какъвто е и нашия случай управниците си правят народа на маймуни
54
2
 
10
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
С животни и маймуни всеки може,я да пробват с нашите мутри...Например мутрата от СИК Боко-тиквата,ни знае да говори правилно български , да чете и пише камо ли да говори чужди езици.Доказан факт,пък и той сам си го признава.Бог да пази България.пп.*** народ,слаба държава...пък някои го избраха и за министър-председател...Да,ама НЕ !!!
53
1
 
7
 
! Отговори
лошо преди 12 години
маймуните се научиха,тиквените чада не,да вземем да ви пратим и вас -тиквоподобните,герпе**расти там,белким ги научат на четмо и писмо....дано,ама надали
52
2
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
смотаняко,комунистическата НЕ *** е със сигурност по-грамотна от теб и твоя премиер,дето говори като емел етем-хехе---и още нещо,маймуните ще се научет,комунистите си знаят,ама вас ще ви погребем простички...и неграмотни илитерати
51
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕ ЕДНО ВРЕМЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА *** НАУЧИХА ДА ЧЕТЕ ,ЧЕ МАЙМУНИТЕ ЛИ НЯМА ДА НАУЧАТ.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей,накрая и електората на герП взе да се ограмотява бре
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бровооооо , сега да им дадът и Винету да прочетът и са готови за премиери
48
2
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Маймуните се научиха да четат.Скоро ще се научат и да пишат.Само родните ни олиго-френи не могат да се научат да различават КОЙ ИМ РАЗТЯГА ЛОКУМИ И ИМ БЪРКА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО В ДЖОБА.
47
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И шопите различават толкоз !
46
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Хахаха, ГЕРБ спокойни ли са вече, имат си нови гласоподаватели.
45
3
 
19
 
! Отговори
вотан преди 12 години
Явно и в България в момента правят експеримент дали *** може да управлява страната!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Между 43 000 и над 56 000 опита били извършени с всяка ***."последно кое е? над 56 хил. или между 43 хил.?Маймуните се научиха да четат , а " журналистите " от Днес.Бг си останаха неграмотни
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз се чудех кой е гласувал за ГЕРБ , а то се оказало ,че маймуните могат да четат и бюлетините
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката : Боко Тиквата от времената когато беше обикновен охранител