Бозайниците са застрашени от изчезване, защото ги изяждаме

4415
Бозайниците са застрашени от изчезване, защото ги изяждаме
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици видове бозайници - от шимпанзета, през хипопотами, до прилепи, са застрашени от изчезване, защото хората ги изяждат. Това сочат резултатите от първото глобално изследване на ефекта от ловуването.

На много места в отдалечени райони цели хабитати - гори, планински и равнинни местности, биват "опразнени" от животински видове заради лова.

Учените предупреждават, че ако този процес продължи, оцеляването на милиони хора, разчитащи на месото на тези животни за храна, ще бъде застрашено.

Авторите на доклада са изследвали списъка със застрашени сухоземни бозайници, при които най-голямата опасност е ловът. Те са идентифицирали 301 такива животински вида, което представлява 7% от всички сухоземни бозайници на Земята и 1/4 от застрашените бозайници. Други бозайници пък са застрашени от изчезването на хабитата им или от лов по други причини, различни от тези за храна - като слоновете, например, преследвани заради бивните им.

301-те вида включват 168 примата като горилата и мандрилата например, 73 чифтокопитни като дивия як и бактрийската камила, 27 прилепа и 12 хищници като димния леопард и няколко вида мечки. Застрашени са също така 26 торбести, като сивото дървесно кенгуру, и 21 гризачи като голямата сулавеска катерица и алпийския вълнест плъх.

"Много неща заплашват световната фауна - обезлесяването, изчезването на хабитати. Но ловуването за храна също има огромен ефект. Ловците се увеличават прогресивно, а с постоянното прокарване на пътища в отдалечени, изолирани и труднодостъпни райони, местата за укритие стават все по-малко. Вече е лесно да се прави търговия от месо, което доскоро е служело само за изхранване. В страни като Камерун можеш да видиш колони от таксита рано сутрин, излизащи от закътани и отдалечени райони, натоварени с месо, отиващо към градовете", заявява проф. Дейвид Макдонълд от Оксфордския университет, предаде Гардиън.

Мащабът на тази търговия е трудно измерим, но по данни от 2011 г. около 6 млн. тона животни биват улавяни всяка година. Според друго проучване 89 000 тона месо на стойност 200 млн. долара се изнася от бразилската Амазонска джунгла годишно. Месото се изнася нелегално и в чужбина, като за едно година има засечени 260 тона диво месо в личния багаж само на парижкото летише Шарл де Гол.

Учените са категорични, че изчезването на големи групи бозайници ще разбалансира сериозно световните екосистеми. Затова те настояват за по-строги регулации на лова както на местно, така и на международно ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия