Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тигърът и носорогът изчезват след няколко години

Тигърът и носорогът изчезват след няколко години

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Тигър

Все по-бързо нарастващата човешка популация, както и пораждащата се от това нужда от природни ресурси нанасят неописуемо големи щети на животинското царство.

Според учените благодарение на човешката намеса в природата само през двадесети век са изчезнали около два милиона животински вида от планетата.

Хората помагат на някои животни да изчезнат от земята хиляди пъти по-бързо, отколкото това би се получило в естествени условия. Защитниците на фауната сравняват човешкото влияни евърху природата с масовото измиране на животните след падането на метеор в края на мезозойската ера.

Няколко от най-редките животни на планетата ще изчезнат от лицето й до няколко години. На първо място е индонезийският тигър. Масовото изсичане на гори, разширяващата се преработка на нефт в Индонезия е огромна заплаха за останалите живи 400 тигъра в района.

В Китай са останали една шепа раирани хищници, защото там ги изтребват, за да ги използват за приготвяне на лекарства. Голямата бяла акула също е застрашена. В дивата природа съществуват едва 3500 екземпляра.

Една от рибарските техники е ужасяваща – те отрязват парче от гръбната й перка, от която се приготвя скъпа супа в Китай, и пускат животното да умира мъчително в океана. Всяка година по този начин умират около 100 милиона акули.

Белите мечки са много – около 20 000 броя. Но заради глобалното затопляне ледът се топи и огромните лбели хищници не могат да си намерят храна. Северната синя риба тон, популярна в Япония, е на изчезване. Но това не пречи тя да е един от местните деликатеси.

Яванският носорог, чиито представители са едва 60 на брой в целия свят, се изтребват заради рога. Един килограм рог струва 30 000 долара. Последните от вида си са събрани в резерват във Виетнам, но всички те са прекалено стари и няма кой да продължи вида.

Планинската горила е застрашена от изчезване заради бракониери, обстрел от войници в Конго, прекалено застрояване на естествените им „квартири”. В момента в дивата природа съществуват едва 720 планински горили.

Горила

Калифорнийското морско прасе, което е далечен роднина на кита, живее само в Калифорнийския залив. Тези сладки животинки стават често жертва на рибари.

Тези, които остават живи, умират бавно заради пестицидите в река Колорадо. Магелановите пингвини ще изчезнат заради изливането на нефт, а също така затоплянето на океана, което кара рибата да се премества на по-студени места. Понякога се случва един пингвин да премине над хиляда мили, преди да намери храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Да
Да
10.09.2013 15:19
Всичко е вярно. Накрая ще стане така, че хората сами ще се избием. Толкова сме малоумни, прости и лоши. Нямам думи.
0
0
4u4uliga
4u4uliga
27.06.2013 13:12
"Човешката глупост и вселената са безкрайни,като за второто не съм сигурен."(Айнщайн)Ще си отидем накрая, защото нямаме ценности и добродетели-само злоба,агресия,алчност,егоизъм и т.н.Най-голямото природно бедствие и грешка на този свят
това сме ние хората."
0
0
кри
кри
18.03.2011 13:25
През двадесети век са изчезнали около два милиона животински вида от планетата ?
Два милиона вида ? Абе, мислете малко като пишете, общо всички видове животни достигат хиляди, няма милиони, че пък да изчезнат толкова.

1
0
Краси
Краси
29.10.2010 17:51
Лоши сме да, хората се превърнаха в безчувствени зверове. И никой не се интересува за последствията от действията си. Всички се превърнаха в егоисти, мислещи единствено само за своето щастие и лична изгода. Сами се унищожаваме и се рушим съзнателно, а после очакваме разбиране от природата и от Бог. Че как няма да изчезнат милите животни, като хората продължават да стават все по безотговорни и зли. Та ние се избиваме един друг, камоли животните. Деца убиват родителите си без да им мигне окото, брат брата си, убиват се дори без причина случайни хора. И колко още по - ужасяващи неща стават, да не говорим за наркотиците, секс индустриите и нека спрем до тук. Но не се учудвайте, защото е писано, че краят наближава, хората ще стават по - зли, ще забравят да обичат и всичко ще е против нас. Всички тези катаклизми, цунамита, земетресения, вулкани, болести, смъртни случаи. Всичко това е знак, че идва края и всичко това е писано, че ще стане и то наистина става. Така, че ние можем само да се постараем да станем по - добри и да си помагаме един друг. Само така можем да получим - като дадем.
0
0
Maniaka
Maniaka
28.10.2010 14:37
Не разваляй това, което природата е наредила. Не и давай съвет какво да
прави. С нея на състезание не ходи и нищо насила от нея не взимай.
[Беинса Дуно - Духовното]
0
0
Марио Пенчев
Марио Пенчев
27.10.2010 21:27
Нищо чудно, след няколко години и ние да изчезнем, защото човешката глупост и безочливост нямат граници. След като няма да ги има животните, няма да ни има и нас. Ние хората не заслужваме да живеем всичко рушим и разваляме. Тези цунамита и земетресения не са за хубаво. Просто майката природа иска да ни покаже, че няма по - велик от нея.
0
0