Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изчезването на мамутите

Изчезването на мамутите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Изчезването на мамутите

Мамутът е един от най-популярните изчезнали бозайници в света. Тези невероятни същества от семейството на слоновете са живели през втората половина на плейстоцена в Евразия и Северна Америка. Размерите им били впечатляващи - те достигали до височина от 2, 5 - 3, 5 м.

Досега в басейна на река Колима в Сибир и Аляска са открити много добре запазени замразени останки на мамути. Най-известният от тях е получил официалното име "Мамутът Дима".

Причината за изчезването на мамутите обаче и досега не е известна. Някои изследователи смятат, че те са умрели, защото е настъпило изменение на климата. Други учени са на мнение, че животните са станали плячка на гладните човешки племена и са били изтребени с времето.

Д-р Дейл Гутрие от Университета в Аляска направил радиовъглеродно датиране на останките на стотици различни видове животни и хора, живяли преди повече от 10 хиляди години.

Ученият е категоричен, че изменението на климата, който се е трансформирал от сух и студен в по-влажен е причината за тяхната гибел. В топлите летни месеци растителността да се променила. А мамутите не са се приспособили.

Но това, че растителността се е променила, не е основната причина за гибелта на гигантските животни... През 2003 г. палеонтолози обявиха нова версия за унищожението на мамутите. Тайната е била скрита в намерени кости в Кемеровската област.

Животните просто са се разболели, смятат учените. Техните кости са станали чупливи. Те не са могли да се снабдят с необходимото количество калций от храната и костите им постепенно станали крехки.

При новите условия, за да си набавят необходимите вещества, животните били принудени търсят сол, богата на минерали. Но това не ги спасило от заболяването.

Друга теория на учени от природонаучния музей в Ню Йорк гласи, че 130 вида гигантски животни, включително и мамутите, са унищожени около 11 хиляди години пр. н. е. в резултат на грипна инфекция, като вируса животните са пипнали от хората.

Междувременно голям е броят на изследователите, които не са загубири надежда, да намерят живи екземпляри от праисторическия бозайник.

Нереалната им на пръв поглед мечта се базира на странна история отпреди сто години. В тайгата група ловци видели "космат" слон, но разказът им не бил потвърден.

Скелети на мамути се срещат редовно на територията на полуостров Ямал. През ХVIII век там са били открити и много бивни от тези животни.

Изчезването на мамутите

Има и легенда, разказваща за съдбата на мамутите. Според нея в древни времена мамутите отишли под земята, заедно с легендарното племе шихиртия, където живеят и до сега. Само в безлунна нощ, те излизат на повърхността, но ако светлината на луната и слънцето ги улови през тъжната им разходка, те умират. След това, в тундрата хората намират костите им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мирослав
Мирослав
09.08.2014 01:25
аз също съм правил два проекта за мамути - за косматият мамут и за колумбийският мамут , мамутите са ми любимите праисторически животни
4
0
вероника
вероника
30.06.2014 19:52
Мамутите ме впечатляват.Реших да направя проект за тях.А аз съм едно момиче и съм 2 за 3 клас.Трябва да ме последвате!$
3
0