Динозаврите изчезнали, защото снасяли яйца

72582
Динозаврите изчезнали, защото снасяли яйца
Снасянето на яйца било причината за изчезването на динозаврите, докато бозайниците, които раждали, продължили да процъфтяват като видове, твърдят учени

Според нови проучвания, използвали математически модел, за надделяването на бозайниците над динозаврите от изключително значение е била големината на малкото, съобщава The Telegraph.

Като се вземат предвид физическите ограничения за големината на яйцата, става ясно, че динозаврите са имали сравнително дребни малки. Някои от тях тежали от 2 до 10 килограма при излюпването си, като по-късно трябвало да достигнат огромните 30 до 50 тона.

При порастването си малките е трябвало да се конкурират за храна с възрастни екземпляри с различна големина, както и с други животински видове. Това означава, че „квотите” за всички малки и средни по големина видове, справящи се с околната среда, вече били „заети” и не давали възможност на наскоро излюпените по-малки да се развиват.

„Има много място за малки видове в екосистемата, но в този случай това място е заето от малките на по-големите видове.Това не е проблем за 150 млн. години, но когато се случи нещо, което довежда до изчезването на всички големи видове, то остават само малките, и ако и те изчезнат, вече става въпрос за загубата на цяла група”, казва Маркъс Клаус, учен от университета в Цюрих.

Катастрофалното събитие отпреди 65 млн. години, което унищожава и всички по-големи видове, означава и край за всички сухоземни динозаври.

Учените все още спорят за това дали люспестите влечуги умират преди или след удара на метеорите в земята, известен като Креда-Терциер сблъсък, който причинява отделянето на милиони тонове прах и пепел, които довеждат до отразяване на слънчевата светлина от най-горните слоеве на атмосферата и предизвикват ядрена зима, която пък охлажда земята и убива растителността.

Липсата на малки и средни по големина видове динозаври се оказва пагубна по време на масовото изчезване, защото са заличени всички големи видове, а няма малки, които да заемат техните места.

Динозаврите още са живи?

Изследвание на хомохиралите, аминокиселините, захарите, нуклеозидите на пробиотиците говорят, че динозаврите може би са дошли от други ...

Бозайниците, от своя страна, не са имали същите проблеми с размера - не им се е налагало да се конкурират с другите видове за храна, защото са сучели от майките си, обяснява Маркъс Клаус. Това означава, че все пак е имало по-малки видове, които са били в състояние да се справят с новата среда и да продължат да се развиват и еволюират. Част от тях са и птиците, които също са били динозаври.

„Въпросът, който интересува някои хора, включително и мен, е: защо бозайниците са оцелели, а динозаврите не? Мисля, че ние имаме отговор на това”, казва Клаус.

Според учените големината на яйцето е ограничена от дебелината на черупката, която трябва да спомага за достигането на кислород до ембриона.  Тежащият четири тона титанозавър е най-голямото гръбначно, което някога е живяло на Земята. То е 2,500 пъти по-тежко от своето новородено, докато днешната майка слон тежи само 22 пъти повече от малкото си.   Според учените всички животни с тегло над 25 килограма са загинали в масово изчезване.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com